De geschiedenis van BC Bumpers Sittard

Bumpers is in 1969 ontstaan uit een vriendenclub van een vroegere jeugdsociëteit in Sittard waarvan Math Gijsen bestuurslid was. De eerste basketbaltrainingen vonden plaats in september 1969 in een gymzaal aan de Engelenkampstraat in Sittard. De contributie was 75 cent per training!

De eerste trainer was Wil Kremer, een CIOS- leerling. Hij legde contact met Cees Vossen, een CIOS-leraar met een zwak voor basketbal. Op 17 december 1969 werd de eerste demonstratie gegeven aan leerlingen van middelbare en lagere scholen. Ruim 20 leden meldden zich aan.

De naam van de nieuwe vereniging was in eerste instantie BC Sittard, maar dat veranderde al snel in de huidige naam Bumpers, afgeleid van een LP-hoes uit 1970 waarop een paar hippe All-Stars van Converse te zien waren.

bball2

Vallen en opstaan

Na een paar jaar van vallen en opstaan kreeg de club in 1973 een aantal zeer goede spelers, afkomstig van de AFCENT uit Brunssum. Onder leiding van Jimmy Fernandez en Leslie Rogers steeg Bumpers in 1974 in één keer door naar de landelijke 2e divisie waar men met de kerst zelfs bovenaan stond. Promotie naar de 1e divisie lag binnen handbereik. Helaas kwamen de sterkste spelers van Bumpers na de kerst niet meer terug uit de States. Men moest weer op eigen benen staan, wat resulteerde in een plek op rayonniveau.

De club was in de eerste 10 jaar niet groot en beperkte zich tot zo’n 60 leden en vijf competitie spelende teams. In de tachtiger jaren wisselde de eerste generatie senioren spelers en bestuur met nieuwe aanwas en groeide de vereniging door naar een kleine 80 leden. De sporthal bij het zwembad werd verruild voor de nieuwe stadssporthal. Door de Olympische Spelen en het ‘Dreamteam’ van 1992 in Barcelona werd basketbal opeens populair onder de jeugd. Basketbalschoenen werden “hot”, ook om gewoon mee op straat te lopen.

Clubblad

Math Gijsen, de oprichter, is nog in het bezit van met de hand geschreven verslagen die wekelijks onder de leden werden verspreid. Een heel gedoe, want je moest maar hopen dat iedereen er was. Het omvatte veelal een overzicht van de wedstrijden, jurerings- en scheidsrechtersprogramma voor de komende week. Dit blaadje werd dan op de midweekse training in de Valkstraat uitgedeeld. Herman Visser bracht in 1984 het idee naar voren om een maandelijks clubblad te starten en na wat zoekwerk werd Rob Geelen de eerste redacteur. Later werd dit een jaarlijks informatief clubblad. Sinds 2022 bestaat de website van Bumpers, waar in de loop der jaren steeds meer informatie op is komen te staan.

Een naam die verder zeker niet mag ontbreken in dit overzicht is Frank Schrage. Begin jaren tachtig was het nogal moeilijk om een bestuur op de been te brengen en na een interim bestuur van een paar jaar (Jos Daniels en Armand Matthijs) keerde in 1984 een aantal leden na hun studie terug in Sittard en omstreken. Frank wilde wel voorzitter worden en samen met Bart Janssen werd zo de kern van een jarenlang bestuur geformeerd. Het is vooral aan hen te danken dat Bumpers in die tijd het hoofd boven water hield.

Een gedenkwaardig jaar

Het jaar 1991 gaat de boeken in als een gedenkwaardig jaar. In mei werd deelgenomen aan een recreatief toernooi in Malgrat in Spanje. Een volledig heren- en damesteam gingen per bus naar het zonnige zuiden. Tijdens en na afloop van het toernooi was duidelijk dat Bumpers een luidruchtige stempel op het toernooi had achtergelaten. De manier waarop men elkaar aanmoedigde wekte alom bewondering. Rond datzelfde tijdstip werd Bumpers benaderd door het evenementenbureau Stagency. Zij hadden de Harlem Globetrotters weten te strikken voor een tweedaags optreden in de stadssporthal. Via mond op mond reclame en via de media werd de kaartverkoop gestimuleerd. Dit resulteerde op de eerste avond in een record aantal bezoekers, wel 2600! Stampvol was het en we glunderden van trots.

Jaren negentig tot nu

Eind jaren tachtig en eind jaren negentig waren de succesjaren bij de dames zowel als heren senioren. Beide hoogste teams behaalden promotie naar de Rayon overgangsklasse waar men een aantal jaren in kon verblijven.

Vanaf 2000 is Bumpers een stabiele vereniging gebleken. Waar Olympic en Archers het onderspit moesten delven staat Bumpers nog steeds op de kaart. Bestuurlijk had men het voordeel van een ervaren groep mensen maar ook het trainerscorps werd steeds stabieler, aangevuld met oudere jeugd die als trainer de jonge garde onder hun hoede neemt. Inmiddels spelen er ook kinderen van trainers en leden bij de club en zo kon er optimaal worden geprofiteerd van de vele uren aan extra energie die door deze ouders in de trainingen werd gestopt. Dit leidde dan ook tot een paar zeer succesvolle jeugdgroepen.

bump2-2

Jeugdolympiade Sittard

De vroegere zelfstandige gemeente Geleen nam al sinds 20 jaar deel aan de jeugdolympiade, een sportevenement dat een tiental sporten omvat. Hier strijdt de jeugd van de zustersteden van Sittard-Geleen om de eer. Basketbal wordt hier vertegenwoordigd en de Olympiade werd twee keer in Nederland gehouden. Waar men tijdens eerdere evenementen nooit verder kwam dan een eervolle vermelding behaalden de meiden de laatste keer de 1e plaats. Dit resulteerde in veel aandacht van de plaatselijke media voor het team dat geheel uit speelsters van Bumpers bestond. 

Update

In het seizoen 2022-2023 is onze vereniging gegroeid, er zijn 3 teams bijgekomen. Hierdoor moeten we voor sommige trainingen uitwijken naar een andere locatie. In het seizoen 2023-2024 zijn we kunnen starten met een nieuwe meidenteam! Bumpers is nu een vereniging met ruim 160 leden. Het gros hiervan zit in de jeugdteams hoewel er ook grote groep recreanten actief is. Aan de competitie wordt momenteel deelgenomen met 14 teams die op verschillende niveaus actief zijn. De meeste groepen trainen twee keer per week, de hoofdaccommodatie is nog steeds de stadssporthal te Sittard.