De geschiedenis van BC Bumpers

Bumpers is in 1969 ontstaan uit een vriendenclub op initiatief van Math Gijsen. De eerste basketbaltrainingen vonden plaats in september 1969 en de contributie was 75 cent per training! Wil Kremer, een CIOS- leerling, werd de eerste trainer. Hij legde contact met Cees Vossen, een CIOS-leraar met een zwak voor basketbal. Een demonstratie aan leerlingen van middelbare en lagere scholen resulteerde in ruim 20 nieuwe leden. De naam van de nieuwe vereniging was in eerste instantie BC Sittard, maar dat veranderde al snel in de huidige naam Bumpers, afgeleid van een LP-hoes uit 1970 waarop een paar hippe All-Stars van Converse te zien waren.

bball2

De eerste jaren

In 1973 kwamen een aantal goede spelers bij de club, afkomstig van de AFCENT uit Brunssum. Onder leiding van Jimmy Fernandez en Leslie Rogers steeg Bumpers in 1974 in één keer door naar de landelijke 2e divisie. Promotie naar de 1e divisie lag binnen handbereik. Helaas kwamen de sterkste spelers van Bumpers na de kerst niet meer terug uit de States. Daarna moest Bumpers weer op eigen benen staan, wat resulteerde in een plek op rayonniveau.

In de eerste 10 jaar had Bumpers zo’n 60 leden en vijf competitie spelende teams. In de tachtiger jaren kwam er wat nieuwe aanwas en groeide de vereniging door naar een kleine 80 leden. De sporthal bij het zwembad werd verruild voor de nieuwe stadssporthal. Door de Olympische Spelen en het ‘Dreamteam’ van 1992 in Barcelona werd basketbal heel populair onder de jeugd. Basketbalschoenen werden “hot”, ook om gewoon mee op straat te lopen. Dit droeg bij aan de populariteit van de basketbalsport, ook in Sittard-Geleen. 

Andere tijden

Math Gijsen, de oprichter, is nog in het bezit van met de hand geschreven verslagen die wekelijks onder de leden werden verspreid. Een heel gedoe, want je moest maar hopen dat iedereen er was. Het omvatte veelal een overzicht van de wedstrijden, jurerings- en scheidsrechtersprogramma voor de komende week. Dit wekelijks blaadje werd later een maandelijks clubblad met Rob Geelen als eerste redacteur. Later werd dit een jaarlijks informatief clubblad. Tegenwoordig staat al onze informatie op de website van Bumpers.

Begin jaren tachtig was het nogal moeilijk om een bestuur te vormen en na een interim bestuur van een paar jaar (Jos Daniels en Armand Matthijs) keerde in 1984 een aantal leden na hun studie terug in Sittard. Frank Schrage nam de rol van voorzitter op zich en werd samen met Bart Janssen de kern van een jarenlang bestuur. Het is vooral aan hen te danken dat Bumpers in die tijd het hoofd boven water hield.

Een gedenkwaardig jaar

Het jaar 1991 gaat de boeken in als een gedenkwaardig jaar. In mei nam Bumpers deel aan een toernooi in Malgrat, Spanje. Een heren- en damesteam gingen per bus naar het zonnige zuiden. Tijdens en na afloop van het toernooi was duidelijk dat Bumpers een luidruchtige stempel op het toernooi had achtergelaten. De manier waarop men elkaar aanmoedigde wekte alom bewondering. In diezelfde periode werd Bumpers benaderd door een evenementenbureau. Zij hadden de Harlem Globetrotters weten te strikken voor een tweedaags optreden in de stadssporthal. Dit geweldige evenement bracht een record aantal bezoekers in onze sporthal, wel 2600! Stampvol was het en we glunderden van trots.

Jaren negentig tot nu

Eind jaren tachtig en eind jaren negentig waren de succesjaren bij de dames zowel als heren senioren. Beide hoogste teams behaalden promotie naar de Rayon overgangsklasse waar men een aantal jaren in kon verblijven.

Vanaf 2000 is Bumpers een stabiele vereniging gebleken. Waar de clubs Olympic en Archers het onderspit moesten delven staat Bumpers nog steeds op de kaart. Inmiddels speelt de volgende generatie bij onze club, kinderen van (oud) spelers en trainers. 

In het seizoen 2022-2023 is onze vereniging gegroeid, er zijn 3 teams bijgekomen. Hierdoor moeten we voor sommige trainingen uitwijken naar een andere locatie. In het seizoen 2023-2024 zijn we kunnen starten met een nieuwe meidenteam! Bumpers is nu een vereniging met ruim 160 leden. Aan de competitie wordt momenteel deelgenomen met 14 teams die op verschillende niveaus actief zijn. 

bump2-2